Martyrkappa eller doften av ugnsvarma kanelbullar?
Att vara allergiker handlar för många om att kryssa mellan
matminor, att be om ursäkt för sina knasiga matvanor och känna sig till besvär.
Måste det vara så? Nej, givetvis inte. I ställer för att fokusera på
begränsningarna kan man se möjligheterna - om man är superallergisk mot 1
matvara kan man kanske äta 799 andra.
Martyrkappan
Det är lätt att hamna i en offerroll, att känna sig sjuk
när man får en diagnos som celiaki eller födoämnesallergi. Man får hjälp av en
dietist att välja bort och undvika, men var får man hjälp att hitta nya
ingredienser, nya recept, ny matglädje?
Bemötande på krogen
Du kan kanske inte beställa dagens rätt, men kan kanske
istället njuta av en specialversion lagad med kökets råvaror för dagen och
kockens kärleksfulla handlag.
Ska jag inte våga gå på restaurang nu? Nej, men du får
kanske välja med lite mer omsorg. Ha mer framförhållning, ta ett större eget
ansvar, bli tydlig i dina beställningar och hitta nya sätt att samarbeta med
kocken och serveringspersonalen.
Matglädje
Mat är livet! Det går säkert att lära sig leva utan att
kittla smaklökarna men varför försöka? Det är ju så lätt att äta gott oavsett om
du är diabetiker, allergiker eller bara lite kräsen.