På specialhyllan finns de råvaror där gluten eller laktos
tagits bort. Det finns även produkter som täcker behov hos många allergiker och
därför lämpar sig för restauranger som då kan erbjuda till exempel en typ av
bröd som kan serveras till de gäster som inte tål gluten, veteprotein, laktos,
komjölksprotein, soja eller ägg.
Många livsmedel är ju redan
från början fria från de allergiframkallande substanserna och dessa tänker man
inte alltid på vid allergimatlagning, t ex risnudlar, kokosmjölk, vegetarisk
leverpastej och Wienernougat.
Hur smakar
specialprodukterna?
Att servera goda maträtter till allergiker borde vara en
självklarhet, men då denna marknad är relativt ny, finns det fantastiskt
smakrika alternativ till traditionella livsmedel, men tyvärr fortfarande
tämligen osmakliga produkter också. Här är det viktigt att du som allergiker
eller kock har smakat på de produkter som serveras och valt produkter som
motsvarar den nivå som sätts för den övriga maten - allergikerna har ju samma
uppsättning smaklökar som alla andra!
Konsten att laga mat
utan specialprodukter.
Produkter som är naturligt allergivänliga får ingen
speciell uppmärksamhet. Hur skulle det se ut med Nu glutenfri potatis! Men det
gäller att se upp - vissa köttproducenter injicerar komjölk i skinkan!